Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ  COEURS POUR TOUS HELLAS
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, υποδέχθηκαν ο καρδιοχειρουργός καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός και η πρόεδρος του ιδρύματος Coeurs pour Τous Hellas, δημοσιογράφος Άννα Γριμάνη.

 Το Coeurs pour Tous Hellas (CpTH) συστάθηκε το 2015 με Πρόεδρο τη δημοσιογράφο Άννα Γριμάνη, Αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κωνσταντινίδη και μέλη ΔΣ ακαδημαϊκούς και επιστήμονες ανάμεσα τους, ο Αθανάσιος Φωκάς (Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών/κάτοχος της έδρας Μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Cambridge), η πρέσβειρα της Ελλάδος στη Χάγη, Τερέζα Αγγελάτου, ενώ τη Συντονιστική Επιτροπή αποτελούν οι: Χριστίνα Κόκκοτα, μέλος ΔΣ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η Ιωάννα Μουνδρέα, επιχειρηματίας, οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Φρέντζου & Εφη Παπαζαχαρίου και η Ιφιγένεια Κατσαρίδου, τ. Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η καρδιά μας χτυπάει για τα παιδιά, όχι μόνον απόψε, αλλά κάθε στιγμή που καλούμαστε να απαντήσουμε στα αιτήματα γονέων, να συναισθανθούμε την αγωνία τους και να συνεισφέρουμε για ένα άπορο ή ανασφάλιστο παιδί προκειμένου να πραγματοποιήσει μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς» τόνισε η πρόεδρος του Coeurs pour Tous Hellas, δημοσιογράφος Άννα Γριμάνη. «Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος μας: η δυνατότητα στήριξης παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια ευπαθών οικονομικά οικογενειών, αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση στα νοσήλια των απαιτούμενων επεμβάσεών τους».

Με βάση τα επίσημα στοιχεία στη χώρα μας γεννιούνται 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια ετησίως, από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης.

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Ανδριανοπούλεως κ. Αμφιλόχιος, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, Θεόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Μαυρωτάς, Νίκος Ηγουμενίδης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός, ο οποίος εξέφρασε εμπράκτως τη στήριξή του στο CpTH αναγγέλλοντας ένα σημαντικό σύμφωνο συνεργασίας, η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, ο Κώστας Σφακάκης (ΣΕΒ), ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης, ο Γραμματέας ΔΣ του Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση Δημήτρης Αφεντούλης, ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Γιάννης Ζερβάκης και ο Σύμβουλος Δ.Σ. Βασίλης Κασκαρέλης, ο Σύμβουλος Έκδοσης στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», Σωκράτης Τσιχλιάς, ο Μάκης Μάτσας (ΕΜΙ), η Άννα Νταλάρα, η Κατερίνα Γιαννακόπουλου (VIANEX), και πολλοί ακαδημαϊκοί, γιατροί επιχειρηματίες κι εκπρόσωποι του Τύπου.

Χορηγοί της εκδήλωσης: Eurobank Private Banking, VIANEX, Medi Prinou, Κατασκευαστική CONTEC, Telesto Technologies και η Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. που επιμελήθηκε την παρουσίαση έργου του Αλέκου Φασιανού, αφιερωμένου στο CpTH, εμπνευσμένου από το παραμύθι «Ιπτάμενο Καπέλο» του Μιχάλη Τυλλιανάκη, μαθητή των εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ. Στο κοινωνικό μήνυμα του CpTH, ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, Φώτης Κατσικάρης.

Αυξέντιος Καλαγκός «Ο γιατρός των φτωχών παιδιών»

Ο παιδοκαρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός είναι ένας σύγχρονος ιεραπόστολος της Ιατρικής που προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στα «ξεχασμένα» παιδιά του κόσμου. Είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης και κάτοχος της πατέντας «Kalangos Ring», τα έσοδα της οποίας εκχωρεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμά του Coeurs pour Tous προκειμένου να μετεκπαιδεύσει γιατρούς και νοσηλευτές σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η ανθρωπιστική δράση του απαιτεί κάθε χρόνο 300.000 μίλια πτήσεων και περί τις 600 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς.

Μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη, με καταγωγή από βυζαντινή οικογένεια, μυημένος στην έννοια της φιλανθρωπίας από τον γιατρό πατέρα του, αποφοίτησε το ’84, μόλις 23 ετών, από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε με ειδικότητα στην καρδιοχειρουργική παίδων και νεογνών στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέντορές του οι διάσημοι καρδιοχειρουργοί Μαγκντί Γιακούμπ και Αλέν Καρπαντιέ.

Πολυβραβευμένος, με δεκάδες διακρίσεις διεθνώς, ο «φύλακας άγγελος» των φτωχών άρρωστων παιδιών τιμήθηκε στην Ελλάδα το 2105 με το διεθνές βραβείο «Prix Galien», ενώ πριν λίγες ημέρες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός του απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού μετά Χρυσού Στεφάνου Δάφνης.